BMX pedalen

Pedalen
BMX pedalen zijn het cruciale contactpunt tussen jou en je BMX racefiets om kracht te zetten, te springen en je BMX te liften. Ze zijn beschikbaar in verschillende designs, gewichten en kleuren.

10 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

10 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

BMX pedalen kunnen in twee categorieën verdeeld worden:

Flat of platform pedalen

Flatpedalen, of vaak ook platform pedalen genoemd, zijn het type pedalen die je het meeste ziet bij de BMX'ers die op straat rondrijden. Het is een gewone pedaal die je met alle soorten schoenen kunt gebruiken. Je zit hiermee niet vast met je schoen aan het pedaal. Daarom is dit de beste en makkelijkste optie voor beginners en jonge BMX rijders.

Bij BMX wedstrijden in sommige landen zijn soms alleen deze platform BMX pedalen toegestaan voor de jongere BMX rijders. Het argument hiervoor is dat het veiliger is omdat je gemakkelijker de voet op de grond kan zetten om je balans terug te vinden. En zo kun je de techniek van het rijden op een BMX fiets beter leren.

Wanneer je op hoger niveau racet raden we aan om voor een BMX pedaal met veel grip te kiezen. Daarom zijn er verschillende BMX pedalen die stalen pinnen hebben, zodat de grip op de schoen groter is. Bij deze pedalen kun je het beste schoenen dragen die helemaal plat zijn vanonder zodat de pinnen van het pedaal goede aangrijpingspunten hebben.

Clipless BMX pedalen

Een clipless pedaal is een systeem waarbij de schoen van de BMX rijder mechanisch vastzit aan het pedaal. Dit type systeem wordt vaak gebruikt in het wielrennen en bij mountainbike racen. Hier zijn ze vooral bekend onder de naam SPD-pedalen. Met dit type pedaal heb je een sterkere verbinding met je racefiets. Hierdoor is het gemakkelijker om met je racefiets te springen of te liften wanneer nodig. Een clipless BMX pedaal zorgt ook dat je een explosievere start kunt maken vanuit de starting gate.

Er zijn veel fabrikanten van clipless pedalen met bijpassende schoenen. Overgaan naar clipless pedalen raden we pas aan als je al wat ervaring opgedaan hebt met het BMX racen. Voor jonge beginners raden we de clipless BMX pedalen sterk af.